Ravintoaineet

Ravintoaineet jaetaan kahteen ryhmään energiaravintoaineisiin ja suojaravintoaineisiin. Kaikki ravinto koostuu ravintoaineista. 


Energiaravintoaineet




Energiaravintoaineet ovat tärkeitä. Energiaravintoaineissa on nimensä mukaan energiaa. Energiaa tarvitaan liikkumiseen,ajattelemiseen, hengittämiseen, ruuansulatukseen, verenkiertoon, kehon puolustusjärjestelmään, aineenvaihduntaan, puhumiseen, aineiden valmistamiseen, aineiden aktiiviseen siirtymiseen soluihin ja pois, sekä ruumiinlämmön ylläpitämiseen. Energiaravintoaineita tarvitaan jatkuvasti lisää. Niitä ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat.




PROTEIINIT
Proteiinit eli valkuaisaineet ovat kehomme rakennusaineita. Proteiineissa on energiaa eli ne ovat energiaravintoaineita. Proteiinit ovat periaatteessa myös suojaravintoaineita, koska niitä tarvitaan myös muihin tehtäviin. Proteiineja ei virallisesti luokitella, mutta ne voidaan jakaa kasvi-, eläin- ja sieniproteiineihin

Kasviproteiineja on paljon viljavalmisteissa, siemenissä ja palkokasveissa.


Eläinproteiineja on paljon maitotuotteissa (raejuusto, maito), kalassa, lihassa ja kananmunissa.


Sieniproteiineja on sienissä, esimerkiksi kanttarelleissä ja suppilovahveroissa.


Ruuansulatuksessa proteiinit hajoavat jo mahalaukussa ja lopullisesti ohutsuolessa. Proteiinit hajoavat aminohapoiksi, joista solut rakentavat tuman geenien tietojen avulla uusia rakennusaineita. Proteiineista rakentuu hiukset ja kynnetVasta-aineitavalmistuu proteiineista, ne auttavat veren valkosoluja tappamaan pahoja bakteereita ja näin torjumaan sairauksiaEntsyymit eli kehon ''työmiehet'' eli solujen työkalut hajottavat ja rakentavat aineita. Entsyymitkin rakentuu proteiineista. Proteiinit kuljettaa veressävettä, rasvaliukoisia vitamiineja ja kivennäisaineitaHemoglobiini on muodostunut proteiinista se kuljettaa happeaverisuonissa keuhkoista soluihin. Proteiinisynteesi on reaktio, jossa solu rakentaa aminohapoista proteiineja. 

Proteiinit muuttuvat. Proteiinien muuttumisen voi aiheuttaa korkealämpötila, suola, alkoholi, lyijy tai happamuuden muutos
  • Jos ihmisellä on yli 42oC kuumetta, proteiinit menevät toimintakyvyttömiksi, mikä johtaa kuolemaan. 
  • Liika alkoholin käyttö häiritsee proteiinien toimintaa.
  • Raskas metalleista voi tulla myrkytystila, joka estää proteiineja toimimasta.

Kehonrakentajat ja urheilijat pyrkivät syömään paljon proteiineja, koska ne ovat rakennusaineita ja siksi rakentavat eli kasvattavat lihaksia. Pelkkä proteiinien syöminen ei auta, taustalla pitää olla terveellinen ruokavalio. Proteiinia syödään monessa muodossa. Normaalisti ruuan mukana, mutta urheilijat ja kehonrakentajat voivat syödä myös proteiinipatukoita tai -pirtelöitä.

 <- Proteiinipirtelöä





HIILIHYDRAATIT
Kasvit valmistavat hiilihydraatteja yhteyttämisreaktiossa. Kun eläin syö kasvia, siinä olevat hiilihydraatit siirtyvät eläimeen ja niin edelleen. Hiilihydraatit luokitellaan yksinkertaisiin- (monosakkaridit), yhdistettyihin- (disakkaridit) ja monimutkaisiin hiilihydraatteihin (polysakkaridit). Luokittelu tapahtuu hiiliatomien määrän mukaan. Monosakkaridit ja disakkaridit ovat pienimolekyylisiä hiilihdraatteja. Polysakkaridit ovat suurimolekyylisiä hiilihydraatteja. Suurimolekyyliset hiilihydraatit hajoavat hitaammin ja tasaisemmin ruuansulatuksessa, joten ne pitävät nälän tunteen pois kauemmin. Pienimolekyylisissä hiilihydraateissa on vähemmän ihmisen hyödynnettävissä olevaa energiaa ja ne liukenevat veteen huonommin.

PIENIMOLEKYYLISET:
  • Yksinkertaiset
    • Glukoosi = Eli rypälesokeri. Se on luonnossa yleisimmin esiintyvä hiilihydraatti. Glukoosia on makeissa marjoissa ja hedelmissä. Ihmisen verensokeri on glukoosia. Glukoosi imeytyy verenkiertoon nopeasti, eli siitä saa nopeasti energiaa.
    • Fruktoosi = Eli hedelmäsokeri. Hedelmäsokeria on nimensä mukaan hedelmissä. Fruktoosikin imeytyy nopeasti verenkiertoon, mutta ei niin nopeasti kuin glukoosi.
  • Yhdistetyt
    • Sakkaroosi = Eli ruokosokeri. Sakkaroosi on sitä sokeria mitä käytetään esim. leipomisessa. Sakkaroosia valmistetaan sokerijuurikkaista ja sokeriruo'oista. Sitä on myös joissain marjoissa ja hedelmissä.
    • Laktoosi = Eli maitosokeri. Laktoosia on maidossa ja maitotuotteissa. Joillakin ihmisillä on laktoosi-intoleranssi. Heidän suolistonsa ei pysty hajottamaan laktoosia. Se aiheuttaa vatsavaivoja. Hoitona pitää alkaa noudattamaan laktoositonta- tai vähälaktoosista ruokavaliota.
    • Maltoosi = Eli mallassokeri. Maltoosia syntyy, kun tärkkelys hajoaa. Mallassokeria on oluissa ja maltaissa.

      Sokerijuurikkaasta valmistetaan sakkaroosia.
















Oluessa on mallassokeria.


SUURIMOLEKYYLISET:


    • Tärkkelys = Tärkkelystä on suurin osa hiilihydraateista. Tärkkelystä saa esim. perunoista ja viljatuotteista.
    • Selluloosa = Selluloosa tarkoittaa samaa kuin kuitu. Kuidut ovat kasvien soluseiniä, eli kun syöt kuituja syöt kasvien soluseiniä :D !

Leipä ja pasta ovat viljatuotteita. Niissä on paljon tärkkelystä.






RASVAT
Rasvat on yksi ihmisen suurimmista energianlähteistä. Rasvojen muita tärkeitä tehtäviä on suojata sisäelimiä, lämmittää ja varastoida ylimääräistä energiaa, kuljettaa rasvaliukoisia vitamiineja ja toimia rakennusaineena joillekin hormoneille.
Rasvat voidaan jakaa koviin eli tyydyttyneisiin ja pehmeisiin eli tyydyttömättömiin rasvoihin. Kovat rasvat ovat eläinperäisiä, esimerkiksi voi. Pehmeät, pääoisin kasviperäiset rasvat ovat parempia elimistölle, kuin verisuonia tukkivat kovat rasvat. Kovat rasvat nostavat kolesteroliarvoja ja verenpainetta. Verenpaine nousee juuri siksi, kun verisuonien seinämiin kerääntyy rasvaa, verellä on vähemmän tilaa liikkua, joten paine on kovempi.
Rasvat hajoavat ohutsuolessa. Siellä haimaneste pilkkoo ne pienemmiksi ja sen jälkeen lipaasi-entsyymi hajottaa rasvat vielä pienemmiksi. Rasvan hajoamistuotteita ovat rasvahapot ja glyseroli (alkoholi).

Kalassa on hyviä, pehmeitä rasvoja.

Esimerkiksi oliiviöljy on hyvä, kasviperäinen öljy.


Lihassa on kovia, huonoja rasvoja.


Voi on kovaa rasvaa. Mutta monet käyttämämme margariinit ovat kasviperäisiä (: !








Suojaravintoaineet

Suojaravintoaineita tarvitaan energiaravintoaineiden lisäksi. Niistä elimistö saa tärkeitä aineita erilaisiin tehtäviin. Suojaravintoaineista ei saa ainakaan paljoa energiaa, siksi pitää syödä myös energiaravintoaineita. Suojaravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit. Proteiinit ovat myös energiaravintoaineita (käsitelty ylempänä).





VITAMIINIT

Vitamiinit ovat tärkeitä elimistölle, kaikilla vitamiineilla on oma tehtävänsä. Vitamiineista ei saa energiaa. Vitamiinit voidaan jakaa vesi- ja rasvaliukoisiin vitamiineihin. Vitamiineista voi saada yliannostuksen, josta aiheutuu haittaa terveydelle.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat B- ja C-vitamiinit. Niitä saa täysjyvätuotteista, maitotuotteista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Niitä on saatava päivittäin lisää.

B-vitamiineja käytetään kasvamiseen, niitä tarvitaan hermojen, sydämen ja suoliston toimintaan. Ne auttavat vapauttamaan energiaa rasvasta ja hiilihydraateista.

C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä.



Rasvaliukoisia vitamiineja ovat K-, A-, D-, ja E-vitamiinit. Rasvaliukoisia vitamiineja ei tarvita niin usein kuin vesiliukoisia, koska elimistö pystyy varastoimaan niitä. Niitä saadaan pääasiassa rasvan mukana. Liian suuret annokset voivat olla vaarallisia, koska ne varastoituvat elimistöön.

K-vitamiini on välttämätöntä veren hyytymiselle.

A-vitamiinia tarvitaan kasvuun ja solujen kehitykseen. Ilman A-vitamiinia näkökyky ja immuuni- eli puolustusjärjestelmä kärsivät.

D-vitamiini on tavallaan erikoinen vitamiini, koska sitä saa auringon valosta. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen, joka auttaa luustoa pysymään hyvänä ja vahvistumaan :)

E-vitamiini auttaa estämään solujen vaurioitumista.





Vitamiineja voi saada myös ravintolisistä. Varsinkin pienille lapsille annetaan D-vitamiinia ravinnon lisänä.
D-vitamiini tai monivitamiini tabletit eivät tekisi huonoa kenellekkään varsinkaan talvisin, kun on pimeää eikä D-vitamiinia saa auringosta.








KIVENNÄISAINEET

Kivennäisaineita on maaperässä, ihmisen ei silti tarvitse mennä syömään multaa ja kiviä :D ... Kasvit ottavat juurillaan kivennäisaineita veden mukana, ja varastoivat niitä itseensä, kun eläin syö kasvin kivennäisaineet siirtyvät siihen, kun ihminen syö eläimen kivennäisaineet siirtyvät ihmiseen jne. Jos ihminen syö kasvin kivennäisaineet siirtyvät suoraan häneen. Kivennäisaineet ovat elimistölle tärkeitä, niistä tärkeimpiä ovat esim. kalsium, rauta, natrium ja magnesium.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti